Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SES KALINLAŞTIRMA
Ses kalınlaştırma ameliyatı en fazla mutasyonel falsetto denilen durumlarda yapılır. Mutasyonel falsetto erişkin yaşa gelmiş erkeklerin hastalığıdır. Erkeğin fiziksel görünümü ve larenksi (gırtlağı) normal erişkin gibidir ama sesi çocukluk çağında kalmış gibi incedir. Genellikle birkaç seans ses terapisiyle ameliyata ihtiyaç kalmadan seste yeterli kalınlaşma sağlanabilir. Sese arzu edilen kalınlığı kazandırabilmek için çeşitli cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Cerrahi yöntemlerin tamamında asıl hedef ses telindeki gerginliği azaltarak üretilen sesin temel frekansını düşürmek yani seste kalınlaşmayı sağlamaktır.

Ses kalınlaştırma ameliyatı bölgesel uyuşturma ile (lokal anestezi altında) yapılmakta, hastaya ameliyat sırasında sesi dinletilerek memnun kaldığı ses perdesi saptanmaktadır. 3-4 cm’lik küçük bir kesi ameliyatı gerçekleştirmek için yeterli olmaktadır. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi kısa sürmekte ve ameliyat sonrası ses istirahati gerekmektedir.

SES İNCELTME
Ses İnceltme ameliyatı, cinsiyeti, yaşı, kilosu ve boyu ile uyumsuz şekilde kalın ses tonuna sahip olanların tedavisi için yapılan bir ameliyattır. Genellikle erkekten kadına dönüşen transseksüellerde, hormonal bozukluğu olanlarda görülür. Bu cerrahilerdeki ortak amaç ses telinin gerginliğini artırarak, kalınlığını azaltarak veya boyunu kısaltarak yüksek perdeli konuşma sesini yakalayabilmektir.

Ses telinin boyunu kısaltılarak sesin inceltildiği ameliyatlar genel anestezi altında ve ağız içinden yapılmaktadır. Bir diğer yöntemde de lokal anestezi altında ve boyunda oluşturulan 3-4 cm’lik küçük bir kesiden yapılır.

Ameliyat sonrasında sesin kalın ve kaba çıktığı bir iyileşme dönemi bulunmakta bu nedenle ameliyat sonrası bir hafta süresince iyileşmeyi çabuklaştırmak için ses istirahati gerekmektedir.

NODÜL VE POLİPLER
Sesin kötü kullanılması, kronik sigara kullanımı, yüksek sesle konuşma, bağırma, allerjiler, uzun süren enfeksiyonlar ses tellerinde nodül veya polip oluşumuna sebep olabilirler.

Ses kısıklığı durumlarında, mutlaka laringoskopik muayene ve bazen de ses telinin hareketlerini incelemek için stroboskopik muayene gerekir.
Ses hastalıklarının tedavisinde bazen ses terapisi yeterli olurken, bazen de cerrahi tedavi gerekmektedir.

 

Call Now Button