RİNOPLASTİ (BURUN ESTETİĞİ)
Rinoplasti yeniden şekillendirme ameliyatıdır. Burun estetiğinde amaç ,burnun nefes alma fonksiyonlarını düzeltirken dış görünüşünde de hastanın yüzüne uygun ve orantılı bir burun oluşturmaktır.
Nefes problemi olan ya da burun dış görünüşünden memnun olmayan kişiler, burun içine ve/veya dışına yapılacak müdahelelerle bu sorunlarından kurtulabilirler. Her burun kişiye özel karakteristik özellikler taşır, doğal olarak ameliyat planlaması da kişiye özel yapılmalıdır. Burun içinde hastanın nefes almasını engelleyen patoloji düzeltilirken, hastanın istekleri ve hekimin önerileri doğrultusunda hastanın yüzüne uygun bir burun oluşturmak amaçlanmalıdır.
AMELİYAT ÖNCESİ
Yaş sınırı var mıdır?
Kişinin gelişimine göre değişmekle birlikte, rinoplasti ameliyatı için alt yaş sınırı kızlarda 17, erkeklerde 18 olarak kabul edilmektedir. İleri yaş hastalar genellikle burun ucunda düşme ve nefes alamama sorunu ile başvurmaktadırlar. Bu hastalarda da , ameliyat olmaları için ek sağlık problemleri yoksa , bu ameliyat ile başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Ameliyat Öncesi Süreç
İlk görüşmede, hastanın burnunun içi ve/veya dışı ile ilgili rahatsız olduğu konular dinlenir ve sonrasında ayrıntılı endoskopik burun muayenesi yapılır. Bu muayene ile burnun nefes alma fonksiyonunda sıkıntı oluşturan problemler değerlendirilir. Çünkü burun estetiği ameliyatı isteyen hastalar çoğunlukla nefes alma sorunu da yaşayan hastalar olabilmektedir. Bu doğrultuda nefes sorununun nerden kaynaklandığı iyi analiz edilirse , yapılacak ameliyat da o kadar başarılı olur ve ameliyat sonucunda nefes ve koku gibi fonksiyonları tam bir burun oluşabilir . Daha sonra hastanın burnu ile ilgili görsel anlamda istekleri dinlenir , fotoğrafları çekilir ve hekimin de önerileri doğrultusunda , hastanın yüzüyle uyumlu bir burun planlaması yapılır ve dijital ortamda hazırlanarak hasta ile paylaşılır. Burda ki amaç hasta ve hekimin ortak payda da buluşabilmesidir ve bu sayede hem hekimin hem de hastanın mutlu olabileceği bir ameliyat sonucu ortaya çıkabilir.
Kişiye Özel Tasarım
Bu ameliyatı diğer ameliyatlardan farklı kılan, her burun kişiye özgün karakteristik özellikler taşır, bu yüzden ameliyat planlaması da kişiye özgün yapılmalıdır. Kişinin tüm yüzü gözönüne alınmalı, hastanın yüzü ile orantılı burun planlaması yapıldıktan sonra eğer gerekiyorsa yüzün diğer bölümleri ile ilgili de ek bilgilendirme sağlanmalıdır. Hastanın fotoğrafları çekildikten sonra , yüzünde rahatsız olduğu alanlar ile ilgili simülasyon yapılarak bilgisayar üzerinde ameliyat planlaması oluşturulur.
Ameliyat Öncesi Yapılması Gerekenler
Hastanın ameliyat öncesinde , gerekli olan kan tahlilleri, EKG ve akciğer grafisi yapılır ve anestezi uzmanı tarafından değerlendirilir. Hastanın anesteziye uygunluğu açısından onayı alındıktan sonra , ameliyat olmaya hazırdır ve hastanın yatışı sağlanır.
Ameliyat Süreci
Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ortalama 3 saat sürmektedir. Açık ya da kapalı yapılabilmektedir. Kapalı rinoplasti de tüm kesiler burun içinden yapılırken, açık cerrahi de ek olarak burun ucunda kolumella denilen bölgede yaklaşık 0,5 cm uzunluğunda ek kesi yapılır. Açık ya da kapalı kararını verirken, hastanın burun yapısı ve deformiteler doğru değerlendirilmelidir. Bazı burunlar her iki yöntemle de başarılı bir şekilde yapılabilirken , daha zor burunlarda ya da revizyon vakalarda geniş görüş açısından açık cerrahi tercih edilmesi daha uygun olacaktır.
Ameliyat sonunda , burun içine silikon tampon ile burun dışına bantlama yapıldıktan sonra atel yerleştirilir. Bazı durumlarda , burun içi tampona gerek olmayabilir. Silikon tamponlar oluklu olduğu için hasta bu süreçte burnundan gayet rahat bir şekilde nefes alabilmektedir.
Ameliyat Sonrası
Hasta genellikle 1 gece hastanede kalır ve ertesi gün taburcu edilir. 5-7 gün sonrasında hasta kontrole çağrılarak burun içi tampon alınır. Tampon silikon olduğu için etraf dokulara yapışmaz ve kolay çıkarılır, çoğunlukla da ağrı hissedilmez. Burun dışına yerşleştirilen atel ortalama 7 gün sonra çıkarılarak 1 hafta daha bantlama yapılır.
Ameliyattan sonra 1-2 gün operasyon sahasına soğuk uygulama ödemlerin minimal olması açısından önerilmektedir. Bunun dışında istirahat ederken hastanın baş seviyesinin vücut seviyesişnden yüksekte olması ödemleri azaltması açısından önemlidir. Ayrıca burun içinde kabukların oluşmaması, burnun nemlendirilmesi ve silikon tampon kanalının tıkanmaması için hipertonik burun spreyleri ile burun lavajı tavsiye edilir.
Ameliyattan sonra 1-2 ay yorucu ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Yaklaşık 3 ay doğrudan Güneş ışınlarına maruz kalınmamalı ve güneş kremi kullanılmalıdır.
3 ay süresince gözlük kullanımından kaçınmak gerekir.