Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BADEMCİK AMELİYATI (=TONSİLLEKTOMİ) ve GENİZ ETİ AMELİYATI (ADENOİDEKTOMİ)
Bademcik ve geniz eti lenfoid hücrelerden (vücudun savunma hücreleri) oluşmuştur. Lenfosit (savunma hücresi) yapımında rolü vardır.

Sık geçirilen enfeksiyonlar, alerjik şikayetler nedeniyle geniz eti boyutlarında artış nazal solunumu etkileyerek burun tıkanıklığına sebep olmaktadır. Burun tıkanıklığı sonucu ağzı açık uyuma ve horlama, uyku apnesi, tekrarlayan diş problemleri sık görülür. Uzun süre tedavi edilmezse yüzde kalıcı şekil değişikliklerine sebep olur. Ayrıca östaki tüpü tıkanıklığına bağlı olarak orta kulakta sıvı toplanmasına ve tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarına ve tekrarlayan sinüzit ataklarına sebep olabilir.

Ayrıca sık bademcik iltihapları , akut eklem romatizması ve kalp kapakçıklarında bozukluklara yol açabilmektedir.

Geniz eti ne zaman ameliyat edilmelidir?
Adenoidektomi olarak adlandırılan geniz eti operasyonu; soluk almayı engelleyecek boyutlara ulaşan geniz eti varlığında, tekrarlayan ve medikal tedaviye cevap vermeyen otit ataklarında, işitme güçlüğü oluşturduğunda ya da tekrarlayan enfeksiyona neden olan adenoid dokusu varlığında önerilmektedir.

Bazen geniz etine bağlı olarak sık seröz otit atakları oluyorsa ve bu durum hastada orta kulakta sıvı birikimine ve işitme güçlüğüne sebep oluyorsa, aynı ameliyatta kulak zarına tüp takılması da gerekebilmektedir.

Bademcikler ne zaman ameliyat edilmelidir?
Üst solunum yolunda tıkanıklık oluşturması, yutma güçlüğü, bademcik etrafında abse oluşması,son bir yılda 7 defa veya son iki yılda yıl başına 5 ‘er defa veya son üç yılda yıl başına 3 ‘er defa yada daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmesi, kötü huylu tümör şüphesi durumlarında bademcik dokularının alınması önerilmektedir.
Hasta genellikle 1 gece hastanede kalır ve ertesi günü taburcu edilir. Bu ameliyatın en büyük riski kanamadır. Ameliyat sonrası verilen diyet reçetesine uymak oldukça önemlidir.

Call Now Button